Mindennapi lelki problémák

2017. ápr. 06.

Miért stresszelünk?

Bármennyire is meglepően hangzik, de stressz nélkül nem élnénk igazán, nem tudnánk alkalmazkodni az állandóan változó körülményekhez. A stressz nem kóros dolog, és nem is egy legyőzendő ellenség bármennyire is úgy tűnik a mai modern világunkban.

A stressz nem más, mint a szervezet egy reakciója a változásra, célja pedig, hogy alkalmazkodni tudjunk ehhez a változáshoz. Fontos kérdés azonban, hogy egyénileg mi jelent számunkra stresszt, saját tulajdonságaink és mintáink függvényében hogyan reagálunk rá, és a reakciónk megfelelőek-e, azaz továbbsegít-e minket az életben, vagy inkább hátráltat az adott stresszhelyzet. A stressz reakciónkat sok minden befolyásolja: egyéni hajlamunk, testi-lelki beállítottságunk, adott helyzetünk és a korábban minket ért hatások.

2017. ápr. 06.

Megküzdés a munkahelyi stresszel

A stresszel való megbirkózás mindannyiunk életében fontos feladat. Egészségünk, boldogságunk, sikerességünk múlik azon, hogy milyen mértékben tudunk alkalmazkodni a stresszhelyzetekhez. Amennyiben nem tudunk megfelelően reagálni ezekre a szituációkra, számolnunk kell olyan negatív következményekkel, mint az önbecsülés hiánya, rossz teljesítmény, depresszió, esetleg különféle testi betegségek

A munkahely életünk egyik legfontosabb színtere. Nemcsak azért, mert otthonunk után vagy mellett a legtöbb időt itt töltjük, hanem azért is, mert a munkában való helytállásunk, teljesítményünk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy elégedettek vagyunk-e az életünkkel. Éppen ezért stresszforrás is, hiszen alapvető emberi igény, hogy jól teljesítsünk, megálljuk a helyünket a munka világában.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a megküzdési képességeink javíthatóak, a megoldás bennünk rejlik és rajtunk múlik! Jelen cikk célja, hogy a felismerésben és megelőzésben segítsen, hiszen legtöbbször ezeket a kritikus első lépéseket a legnehezebb megtenni.

 

2017. ápr. 06.

A trauma szerepe a lelki problémák kialakulásában

A mentális problémákat sokan elkülönítik a lelki problémáktól, és valamiféle agyi betegségként kezelik. Ez hibás szemlélet. A lelki problémák, pl. gyász, szomorúság, borús gondolatok, félelmek, és a már diagnózist is „kiérdemlő” mentális zavarok inkább a súlyosságban különböznek egymástól. Sokszor akkor tekintünk valakit betegnek, amikor az életének vitelében elakad.

Amikor a mindennapi életben megtapasztaljuk a lelki problémákat, annak kialakulását rendszerint tudjuk mihez kötni, van róla elképzelésünk, hogy mitől alakultak ki: egy számunkra fontos személy elvesztése, a létbizonytalanság, bántalmazó családi, kortárs- vagy munkahelyi kapcsolatok, zaklató főnök, vagy ha az embert átverik, testi gyötrelmek, betegségek érik utol, ezek érthető módon befolyásolják a lelkiállapotunkat is.