Családi élet és problémái

2017. ápr. 06.

A szoptatás hatása az anya és a gyermek testi-lelki egészségére

A születés, a csecsemő- és a kisgyermekkor kitüntetett időszakok nemcsak a gyermek testi, hanem lelki fejlődése szempontjából is. A megszületés után a szoptatás és a testközelség által megvalósuló szoros kapcsolat átmenetet tud jelenteni a várandósság alatti egységtől a fokozatos önállósodás felé.

Szoptatás alatt egyáltalán nem pusztán az anyatejes táplálás értendő, hanem egy olyan összetett helyzet, amely kielégíti a kisbaba testi és lelki szükségleteit, támogathatja az anya jóllétét, elősegítheti a család új helyzethez való alkalmazkodását. Amikor szoptatásról beszélünk, akkor nem is a csecsemő táplálását, hanem inkább a csecsemőgondozás egy módját érthetjük alatta.

2017. ápr. 06.

A személyiség kialakulásának feladatai fiatalkorban

A lelki egészség egyik fontos szerepe abban van, hogy az elkerülhetetlen személyiségfejlődési krízisek esetén erőt ad megtalálni azokat az új eszközöket, amelyekkel sikeresen megküzdve juthatunk ki a nehéz helyzetből. A fiatalok életében a normális krízishelyzetek is nagyon gyorsan követik egymást, az ezekkel való egészséges megküzdés csak akkor sikerülhet teljes mértékben, ha ennek a feltételei adottak.

Ennek feltételei elsősorban a stabil családi háttér, a szükséges kortárs-kapcsolatok, és közösségek. Különösen megnehezíti a fejlődésüket, az egészséges megküzdést, ha váratlan krízisek is megjelennek az életükben – válás, rossz iskolai eredmények, iskolai problémák, pl. bullying, zaklatás, érzelmi, szerelmi problémák –, amelyeknek egy része a való életben szinte elkerülhetetlen.

2017. ápr. 05.

Mikor segíthet a párterápia?

A párkapcsolati elakadás egyik oka, hogy sokszor még a partnerünkkel sem osztjuk meg legbelső félelmeinket, érzéseinket, gondolatainkat. Hogyan is oszthatnánk meg azokat egy teljesen ismeretlen emberrel, még ha segítő szándékkal is közeledik felénk? Hajlamosak vagyunk "nem kiteregetni a szennyest", inkább megpróbálni házon belül orvosolni a bajt.

Ez azonban igen nehéz, hiszen egy érzelmeken alapuló kapcsolatban elveszítjük az objektivitást, s korábbi tapasztalataink, félelmeink, valamint a partnerünkre vetülő vágyaink, elvárásaink irányítják szavainkat és tetteinket. Ekkor lehet nagy segítség, ha képzett szakemberek kívülállóként látnak rá azokra az elakadásokra, visszatérő konfliktusokra, amelyek valójában akadályozzák azt, hogy őszinte és kiegyensúlyozott párkapcsolatban élhessünk. A párterápia mellett, a párterápiás szemléletű segítő beszélgetésekre, alkalmakra egyre gyakrabban használjuk a konzultáció, párkonzultáció kifejezést is.