A szoptatás a biológiai norma – a szoptatás és a gyermek testi egészségének kapcsolata

Természetesen a szoptatásról szólva meg kell említenünk az anyatej jótékony hatásait. Az anyatej összetétele dinamikusan változik a gyermek életkorával, változó szükségleteivel összhangban, így biztosítja a kisgyermek optimális fejlődését. Az első fél évben kizárólag szoptatott csecsemők körében ritkábban fordulnak elő a felső-légúti fertőzések, a középfülgyulladás, az asztma, a gyomor-bélrendszeri megbetegedések. Az anyatej immunanyag tartalma segíti a kisbabát a fertőzésekkel való megküzdésben: a szoptató édesanyák gyakran tapasztalják, hogy kisbabájuk nem kapja el a családban megjelenő fertőzést, vagy ha meg is betegszik, a betegség lefolyása enyhébb.

A szoptatás hosszabb távon is védőfaktort jelent számos krónikus betegséggel szemben, mint pl. az elhízás, magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri megbetegedések.

Maga a szopási helyzet a szájkörüli izmok, az állkapocs, a fogazat optimális fejlődését biztosítja, így megelőzve például későbbi fogászati problémákat.

Különösen fontos lehet az anyatejes táplálás és a szoptatás a koraszülött, kissúlyú vagy krónikus beteg kisbabák számára, akiknél az immunvédelem, a tápanyagok megfelelő aránya, a könnyű emészthetőség kiemelt jelentőségű.

Igény szerinti szoptatás esetén a tejmennyiség minden korban rugalmasan tud alkalmazkodni a kisbaba, kisgyerek aktuális szükségletéhez. Az anyatej a csecsemőkoron túl is értékes tápanyagforrás, akkor is, amikor már bőven eszik mellette szilárd ételeket a kisgyermek.

A szoptatás hatása az anya testi és lelki egészségére

Gyakori tévhit, hogy a szoptatás túlságosan igénybe veszi, lemeríti az édesanya szervezetét. Valójában, pont ellenkezőleg, az anya egészségére is pozitív hatással van, az ő oldaláról is csökkenti számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát, mint pl. a csontritkulás, szív-érrendszeri megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, mellrák, autoimmun betegségek.

A szoptatás növelheti az anya stressz-tűrő képességét, csökkentheti a szorongást, elősegítheti az anyai szerepre való ráhangolódást. A depresszió kialakulása ellen is védő hatással bír.

A szoptató édesanyák több és jobb minőségű alváshoz juthatnak, mint a nem szoptató édesanyák, különösen, ha csecsemőjükkel szoros közelségben alszanak.
Sok édesanya megéli, hogy amikor kisbabája megszületik, akkor elsőre milyen elbizonytalanító az új helyzet. A szoptatás abban is segíthet, hogy otthonosabban érezze magát anyaként, hiszen jól működő eszköz nemcsak a kisbaba táplálására, de megnyugtatására, elaltatására is. Mindehhez azonban nagyon fontos, hogy az édesanyák megfelelő támogatást és helyes információkat kaphassanak az őket körülvevő családtagoktól, segítő emberektől.

A szoptatás hatása a kötődésre és a család formálódására

A szoptatásban, tejtermelésben résztvevő hormonok a kötődésre is hatással vannak. A prolaktin és az oxitocin elősegítik az anyai gondoskodást, az odafordulást. Ahogy korábban említésre került, a szoptatás nem pusztán a táplálásról szól, hanem szükségletek egész sorát hivatott kielégíteni: a testközelséget, a biztonságigényt, a megnyugtatást. A szoptatás által megvalósuló válaszkészség az anyában és a kisbabában is megalapozza az egymáshoz való biztonságos kötődés élményét. Amikor az anya szoptatással vigasztalja meg, altatja el kisbabáját, akkor azt közvetíti számára, hogy biztonságban van, figyelnek rá, a szükségletei kielégülnek. Ez az alap teszi lehetővé később, hogy a csecsemő, illetve kisgyermek elkezdje biztonsággal fölfedezni a világot. Továbbá az anya számára is nagyszerű élmény, hogy jól tudja értelmezni kisbabája állapotát, jelzéseit.

A csecsemőre való ráhangolódás, a szükségleteire való odafigyelés a többi családtaggal kapcsolatban is megjelenik, és a családi kommunikáció egészére is pozitívan hat. A szülők egymás és a többi gyermek jelzéseire is képesek lesznek jobban odafigyelni. A testvérek egymás közötti kapcsolatában is megjelenhet az az odafigyelés, válaszkészség, aminek a mintája a szoptatott kisbaba jelzéseinek észlelése.

A biztonságos kötődés a későbbi életszakaszokban is nagy jelentőséggel bír, hiszen a korai kapcsolatok a mintái minden későbbi kapcsolatnak.

Mit tehetünk, ha nem lehetséges vagy nem sikerül a szoptatás?

A fentiekben az ideális helyzetről volt szó, sajnos ez nem mindig van így, mert előfordul, hogy az anya vagy a kisbaba helyzete, betegsége, esetleg a nem megfelelő információk vagy elégtelen támogatás miatt a szoptatás nem lehetséges vagy időnek előtte abbamarad. Ezekben az esetekben is igaz azonban, hogy az anyai gondoskodás milyensége, a ráhangolódás, az odafordulás döntő fontosságú.

A szoptatás nem az egyetlen módja a biztonságos kötődés és az anyai jóllét megalapozásának, csupán nagyon meg tudja könnyíteni azt, ha az anya számára megfelelő támogató háttér áll rendelkezésre. De a válaszkészség, a csecsemő, a kisgyermek jelzéseire, szükségleteire való reagálás a nem szoptató anyák esetében is elősegíti a testi és lelki egészség élethosszig tartó megalapozását, amelynek nagyszerű eszköze lehet a testközelség biztosítása, a hordozás.

Összefoglalás

Összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a szoptatás, mint a csecsemő táplálásának, gondozásának természetes módja számos szinten hat pozitívan a kisgyermek fejlődésére – úgy testi tekintetben, az immunrendszer, az idegrendszer, az emésztőrendszer vonatkozásában, mint lelki oldalról a kötődés, a családi kapcsolatok, a stressz-kezelés tekintetében. A szoptató anya számára is több szempontból lehetővé teszi az optimális testi és lelki működést, fejlődést.

Ám ha az anya nem szoptat, a testközelség biztosításával, a válaszkészséggel akkor is sokat tehet kisbabája jóllétéért, hiszen az anya-gyerek kapcsolatban a legfontosabb a kisgyermek jelzéseinek észlelése és a szükségleteinek kielégítése.

On-line szakmai oldalak:

http://www.lll.hu/

http://szoptatasportal.hu/

Szakirodalmi források:

A szoptatás női művészete
La Leche Liga, Budapest, 2013

Sears, William: Éjszakai gondoskodás
Sanoma, Budapest, 2006

Sunderland, Margot: Okosan nevelni tudni kell
Mérték kiadó, Budapest, 2008

Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve
Sanoma, Budapest, 2012

Ungváry Renáta: Zsebibabák könyve
Central Könyvek, Budapest, 2014