Mi állhat az agresszív viselkedés mögött?

Amennyiben van rá lehetőségünk, mert például ismerjük az agresszív személyt, akkor fontos annak ismerete, hogy mindig is agresszív volt vagy csak az utóbbi időszakban változott meg a viselkedése. Amennyiben mindig is agresszív volt, akkor tudjuk, hogy mire számíthatunk tőle és ennek megfelelően intézkedhetünk biztonságunkról. Ha csak az utóbbi időben vált valaki agresszívvé, akkor feltételezhetjük, hogy valami ehhez hozzájárult. Leggyakoribb lehet a szerhasználat. A nagymennyiségű alkohol fogyasztása is igen gyakori ok lehet, mivel a viselkedés ilyenkor kevésbé szabályozottá válik. Felelős lehet az alkohol akkor is, ha már a hosszú éveken keresztüli alkoholfogyasztás miatt megjelennek annak a szövődményei pl. féltékenységi paranoia-ként. (Arra az állapotra vonatkozik, amikor az alkoholizmus miatt már az agyban jelentős biológiai változások mentek végbe és a személy a valóságot torzítottan észleli. Például, elfelejti, hogy tegnap ittas állapotban ő hagyta nyitva a kaput. Azonban megvádolja feleségét azzal, hogy éjszaka ő osont ki a szeretőjéhez és ő hagyta azt nyitva. Az, hogy a feleség ezt tagadja, még inkább ingerültté teszi és agresszívan lép fel, megveri feleségét.) Drog hatására is megjelenhetnek változások a viselkedésben. Előfordulhat, hogy a drog utáni sóvárgás állapotában válik valaki agresszívvé, ilyenkor esetleg törvénytelen útra is lép, hogy megszerezze a szert. Jellemzően először otthonról lop, majd ez tovább gyűrűzhet akár rablásig is. A családon belül a droghasználat miatti viták hevében szintén előfordulhat agresszív viselkedés. Kapcsolódhat ahhoz is, hogy az éppen drog hatása alatt álló személy esetleg olyan dolgokat lát és hall a szertől, melyek a valóságban nem léteznek (hallucinál) és arra reagálva támad. Előfordulhat az is, hogy egyéb okból veszíti el valaki a valóságérzékelését, válik pszichotikussá pl. skizofréniában is előfordulhat, ha a hallucinációk fenyegető jellegűek. A háttérben meghúzódhat esetleg valamilyen az agyat ért fizikai sérülés is. A legsúlyosabb agresszív viselkedés általában az antiszociális személyiségzavarosok és féltékenységi paranoiában szenvedőkre jellemző. A közhiedelemmel szemben skizofréniában sokkal ritkábban fordul elő, de előfordulhat.

Milyen jelek utalhatnak agresszív viselkedésre?

Agresszív viselkedésre elsősorban azoktól az emberektől számíthatunk, akik már mutattak ilyen viselkedést a múltban is. Ha erre vonatkozóan nincs információnk, akkor érdemes megbecsülni, hogy valamilyen szer hatása alatt áll-e a személy, mutat-e kifejezetten idegességre, dühre utaló jeleket (heves mozdulatok, káromkodás, agresszív gesztusok tárgyakkal szemben stb.) vagy nem-e tartozik bűnözői csoportokhoz (ebben az esetben hiányozhatnak az előző jelek, mert egy részük nem érzelemvezérelten agresszív, hanem azért, hogy pl. kést előrántva a pénzünket szerezzék meg). Ez utóbbi esetben inkább higgadt, fölényeskedő, egyfajta élvezettel fenyegető hangmenet mutatnak, mint inkább düh és harag látszana arcukon és gesztusaikon. Mind a két eset vezethet azonban súlyos sérüléshez, ezért mindenképpen igyekezzünk elkerülni ezeket az embereket.

Mit tehetek a biztonságom érdekében?

A legkézenfekvőbb megoldás az agresszív emberek elkerülése. Idegenek esetén ezt még viszonylag könnyen tudjuk kivitelezni, pl. sötétedés után bizonyos helyekre nem megyünk, buszon, vonaton az ittas emberektől, gyanús figuráktól távol foglalunk helyet, az utcán a garázdálkodó csoportokat elkerüljük stb. Ha mégis támadás érne minket, akkor segítségért kiabálunk, igyekszünk megvédeni magunkat, azonnal hívjuk a rendőrséget… stb.

Ezeket a viselkedéseket azonban sajnos ritkábban látjuk olyan esetben, amikor a támadó közeli ismerős vagy családtag. A családon belüli erőszak sajnos még mindig egy érzékeny és nem egy esetben megbénító jelenség. Míg ha egy ismeretlen ember támad ránk egyértelmű, hogy rendőrt hívunk, addig a családon belüli eseteknél ez ritkább. Azonban ezekben az esetekben is igaz, hogy jobb biztonságba helyezni magunkat és elkerülni az agresszív személyt. Így javasolt az adott vitából kilépni, jelezve, hogy nyugodtabb állapotban majd visszatérnek a témára (e jelzés nélkül csak fokozódik a másik haragja, mert a „semmibe vételeként” éli azt meg!), illetve biztonságos helyre (pl. szomszédok stb.) vonulni és lehetőleg segítséget kérni.

Azokkal a szülőkkel szemben, akik verik vagy más módon bántalmazzák a gyermeküket, feljelentés tehető a gyermekvédelemnél. Abban az esetben, ha az élettárs vagy házastárs a bántalmazó, akkor feljelentés tehető a rendőrségen. Ehhez érdemes a sérülésekről orvossal látleletet készíttetni.   

Bizonyos civil szervezetek tanácsadói, jogi, lakhatási és egyéb segítséget is tudnak nyújtani az áldozatoknak. Például: NANE Egyesület (http://nane.hu/), PATENT Egyesület (http://www.patent.org.hu/), OKIT (http://www.bantalmazas.hu/), Eszter Alapítvány (http://eszteralapitvany.hu/), Áldozatsegítő (http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites)).

Gyakori dilemma a szülők számára, hogy saját, agresszív gyerekükkel szemben hogyan járjanak el. Enyhébb esetekben érdemes felkeresni a területileg illetékes nevelési tanácsadót. Súlyosabb esetben azonban ajánlott a rendőrség segítéségét kérni. Ugyanis a rendőrség az a szerv, mely alkalmazhat kényszerintézkedést a veszélyeztető viselkedés megakadályozására. Ezt követően amennyiben valamilyen átmeneti pszichés zavar (pszichózis, megvonás, szerhatás) áll a háttérben, akkor gyorsan szakszerű kezelésben részesülhet a személy. Abban az esetben pedig, ha nem átmeneti problémáról van szó, hanem egy antiszociális jegyeket mutató személyről van szó, akkor is javasolt a rendőrség értesítése, mivel gyakran az vezet az ilyen típusú személyiség kialakulásához, hogy soha nem szabtak határokat a viselkedésének és annak negatív következményeit sosem kellett az adott személynek elviselnie. Hiába szeretnék elkerülni a feljelentést, azonban pont ez tartja fenn az agresszív viselkedését. Hiszen ha nincs semmi következménye annak, hogy például a gyerek a szüleit bántalmazza, akkor úgy érzi, hogy ezt nyugodtan megteheti a jövőben is. Egyre inkább úgy érezheti, hogy fel van hatalmazva arra, hogy büntetlenül bántalmazza a szüleit, akkor egyre gyakrabban és súlyosabban fogja azt megtenni. Nem is beszélve arról, hogy az ilyen típusú személyek azért tisztában vannak azzal, hogy szüleinek a feljelentés kifejezetten nehézséget jelent, mert „nem akarják a saját gyereküket esetleg a börtönbe küldeni”.  Épp emiatt tudják könnyen érzelmileg zsarolni őket és ezzel megúszni tettüket. Ezt a folyamatot érdemes megszakítani és felelősségre vonni agresszív viselkedése miatt.

Bántalmazottként ebben az esetben is lehetőség van különböző jogi, lakhatási és anyagi segítség igénybevételére (PATENT Egyesület (http://www.patent.org.hu/), OKIT (http://www.bantalmazas.hu/), Áldozatsegítő (http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites)).