Az emelkedett (mániás) hangulat fokozott aktivitással, alvásigény lecsökkenésével, gyors beszéddel, olykor nehezen követhető, felgyorsult gondolkodással, ok nélküli, vagy eltúlzott mértékű vidámsággal jár. Az emelkedett hangulati állapot súlyosabb esetben a felhangolt beteg úgy gondolja, átlagot meghaladó, kivételes képességekkel, vagyonnal bír, meggondolatlanul költekezik, vág bele ügyletekbe, kapcsolatokba. A nyomott, depressziós szakasz gyakorlatilag ennek tükörképe: rosszkedv, ok nélküli, vagy eltúlzott szomorúság, örömérzésre való képesség megcsappanása, álmatlanság, saját értékeinek, képességeinek lebecsülése, energiaszegény állapot jellemzi a beteget.

Lehet, hogy amit depressziónak hiszünk, valójában bipoláris zavar?

A bipoláris zavar diagnózisát megnehezíti, hogy gyakran depressziós epizóddal indul. Amennyiben fiatal korban, akár serdülőkor tájékán jelentkező depressziót látunk, és a családban fordult elő bipoláris zavar, öngyilkosság, gyanakodhatunk, hogy a látott depresszió bipoláris zavar része. Gondos tünettani elemzéssel, a családi és életrajzi adatok átgondolásával már időben felismerhetjük a bipoláris zavart, és megfelelő terápiával stabilizálhatjuk a hangulatot, ahelyett, hogy egyértelműen depressziónak vélve hangulatjavító terápiával kezeli a beteget, kitéve ezzel őt a terápiás kudarc veszélyének. A bipoláris állapotok a depressziós állapottól különböző gyógyszeres terápiát igényel, ezért különös körültekintésre van szükség a terápia megállapításánál, feltétlenül ebben járatos szakemberrel való konzultáció javasolt

Csak ritkán tapasztalható, hogy a két fázis szabályosan, valamilyen ritmus szerint követné egymást. Általában több a depressziós epizód, másfelől a kutatások arra hívják fel figyelmünket, hogy sok depresszió hátterében, ami nem jól reagál hangulatjavítóval való kezelésre, bipoláris zavar kevert állapota állhat. A kevert állapotban egy időben vannak jelen a két pólus tünetei, változatos kombinációkban.

Hogyan lehet a bipoláris zavart kezelni?

Időben történő felismeréssel, a betegség fázisához megfelelően kiválasztott gyógyszeres kezeléssel és pszichoterápiával a betegek állapota jó hatásfokkal stabilizálható, munkaképességüket, alkalmazkodási képességüket meg tudják őrizni.

A fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt esetek magas öngyilkossági kockázattal járnak, de ilyen kimenetel nélkül is számos komplikációt okozhatnak mind a betegek, mind családjuk, környezetük számára.

A bipoláris zavar jellemzően nagyon gyakran szövődik társbetegségekkel, főleg szorongásos panaszokkal, alkohol- vagy drogproblémákkal. A bipoláris betegek körében gyakoribbak bizonyos testi betegségek is, mint például magas vérnyomás, cukorbaj.

Gyakori betegségnek számít a bipoláris zavar?

Tudományos kutatások szerint a bipoláris zavar magyarországi gyakorisága meghaladja a nemzetközi átlagot, nálunk 5% körülire tehető: ez azt jelenti, hogy 100 emberből élete során minden 20. estében megállapítható a diagnózis.

A bipoláris zavar lappangó formáinak felismeréséhez támpont: kora fiatalkori kezdet, pozitív családi előzmény, hangulatjavító kezelésre rosszul reagáló depressziós állapot. A betegség nem ritkán az átlagot meghaladó tehetséggel is társul: számos kutatás szerint művészek, tudósok között gyakoribb a zavar, mint az átlagnépesség körében.