Mikor beszélünk depresszióról?

A mindennapokhoz hozzátartozik a hangulat bizonyos ingadozása. Lehetnek rossz napjaink, sok minden történik velünk, aminek hatására időnként rossz, időnként jobb hangulatunk alakulhat ki. A depresszió azonban nem egyszerű rosszkedv, depressziós tünetekről akkor beszélhetünk, ha az alábbi tünetekből tartósan (például több mint két hétig) és egyidejűleg több is fennáll:

  • hangulatunk tartósan rossz, kedvetlenek, szomorúak vagyunk, vagy érzelemtelennek, üresnek érezzük magunkat
  • a korábban örömöt jelentő dolgokban nem leljük örömünket;
  • szinte semmihez sincs kedvünk;
  • sokat sírunk, reménytelennek látjuk helyzetünket;
  • bűntudattal, önváddal küszködünk;
  • alvásunk/étvágyunk jelentősen megváltozik;
  • indokolatlanul fáradtak, kimerültek, koncentráció- és/vagy döntésképtelenek vagyunk;
  • iskolai vagy munkahelyi teljesítményünk romlik;
  • halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink vannak.

Ha ezek a tünetek két hétig, vagy tovább fennállnak akkor is depressziót jelentenek, ha egy adott, nehéz élethelyzet következményeként alakulnak ki.

Mi vezethet depresszióhoz

A negatív életesemények gyakran vezetnek depresszióhoz, mégsem mondhatjuk azt, hogy a depresszió egyszerűen ezek természetes velejárója volna. Sok ember szomorú, feszült, kétségbeesett lesz átmeneti ideig, ha valami rossz történik vele – ezek természetes érzelmi reakciók. A fent leírt tünetek azonban azt jelentik, hogy ezeken túl kialakult a depresszió is, amely már nem természetes!

Fontos tudnunk azt is, hogy a depressziónak nemcsak lelki tünetei vannak. Számos biológiai változás történik ilyenkor a szervezetünkben: gyengül az immunrendszer, összezavarodik a biológiai ritmus, valamint egyes hormonok elválasztása, mindezek a biológiai változások egyes testi betegségek kockázatát is megnövelhetik (ezek közül pedig a legfontosabbak a szív- érrendszeri betegségek). Fontos tudnunk, hogy depressziós állapotban megnő az öngyilkosság kockázata is!

Mit tegyünk a tünetek észlelése esetén?

Minél előbb keressük fel család-, iskola- vagy üzemorvosunkat, a védőnőt vagy valamilyen elérhető pszichiátriai vagy mentálhigiénés tanácsadást, rendelést! A depressziós betegek sokszor nem veszik észre saját magukon a depresszió tüneteit, így nagyon fontos, hogy amennyiben hozzátartozóként észleljük ezeket a tüneteket, segítsünk az illetőnek megfelelő segítséget találni.

Ne feledjük, a depresszió gyógyítható!

A depresszió sikeresen kezelhető, a hangulat a sokszor valóban nagyon fájdalmas események ellenére is javítható. Ha pedig javul a hangulat, könnyebben birkózunk meg a nehéz helyzetekkel, vagy könnyebben dolgozzuk fel a bennünket ért fájdalmas élményeket.

Milyen kezelési lehetőségek állnak a depressziós betegek rendelkezésére?

Gyógyszeres kezelés

A depresszió gyógyszerrel is sikeresen kezelhető! Számos gyógyszer áll rendelkezésünkre, ezekről mindenképpen orvos segítségével kell döntenünk. Fontos tudnunk, hogy családorvosok is fel tudnak írni depresszió elleni gyógyszereket. Általában nem ugyanaz a gyógyszer a leghatékonyabb mindenkinél - az, hogy kinek melyik szer válik be, sajnos csak a kezelés során derül ki. Ráadásul a gyógyszerek nem hatnak gyorsan, így nem leszünk egyik percről a másikra jobban tőlük. A hatás lassan, fokozatosan alakul ki, az első biztató jelek csak legalább két hét szedés után jelentkeznek. A kezelés elején tehát türelemre van szüksége betegnek, hozzátartozónak, orvosnak egyaránt! Nagyon fontos ezért, hogy a gyógyszerszedés első 2-3 hetében ne veszítsük el reményünket a gyógyulásban! Az antidepresszív gyógyszerek hatása tehát lassan alakul ki, ugyanakkor vannak előnyeik is: nem okoznak sem személyiségváltozást, sem függőséget (ez a két félelem szokott leggyakrabban felmerülni ezeknél a gyógyszereknél). Mivel a gyógyszerek hatása lassan alakul ki, a kezelés első két-három hetében a betegre jobban oda kell figyelni, hiszen a beteg még nincs jól! Ez különösen fontos azoknál a betegeknél, akik öngyilkossági gondolatokkal küzdenek. Ha beteg már tünetmentessé vált, a gyógyszer szedését még legalább hat hónapig folytatni kell, hogy a hatás később, a gyógyszerszedés elhagyása után is tartósan fennmaradjon. Ha a gyógyszert 6 hónapnál előbb hagyjuk el (mert pl. a kezelés második hónapjától már teljesen jól vagyunk), nagy a tünetek kiújulásának a kockázata.

Pszichoterápia

A depresszió másik hatékony kezelési módját egyes pszichoterápiák jelentik. A tudományos bizonyítékokkal leginkább alátámasztott pszichoterápiák a depresszió kezelésében a kognitív viselkedésterápia, az interperszonális terápia, valamint a tudatos jelenléten alapuló (mindfulness) terápia. Mind a három terápiás forma rövid, kb. 20 terápiás alkalmat vesz igénybe. A pszichoterápia nem egyszerű beszélgetés, inkább egy intenzív tanulási folyamathoz hasonlít, ahol a beteg megtanulja kordában tartani a kínzó, a depressziót fenntartó, ugyanakkor automatikusan, akarattól függetlenül megjelenő gondolatokat, valamint megtanul olyan megbirkózási képességeket is, melyek segítenek megoldani ezt a nehéz helyzetet. A tanuláshoz persze energia kell, ezért nagyon súlyos depresszióban sokszor első a gyógyszeres kezelés, és ez kombinálható később pszichoterápiával. A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés kombinációja amúgy is nagyon felerősíti a terápia hatékonyságát.

Fontos tudnunk azt is, hogy enyhe és középsúlyos depresszióban a pszichoterápia internetes formában is elérhető, ehhez hozzáférési kódot orvosunk tud adni.

Életmód-tényezők a depresszió megelőzésében és kezelésében

A depresszió nagyon erősen összefügg az életmóddal. Az itt felsorolt tényezők nemcsak a depresszió megelőzésében segítenek, hanem a betegség kiegészítő kezelésében is.

Testmozgás. A rendszeres testmozgás jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni. Azoknak, akik rendszeresen mozognak, sokkal kisebb az esélyük a depresszióra, bármi történik is velük.

Rendszeres életmód és pihentető alvás. Ezek segítenek a bioritmus fenntartásában, ezért védenek a depressziótól, amelyben a bioritmus összezavarodásának nagy jelentősége van.

A stressz megfelelő kezelése. Ha megfelelő stresszkezelési készségekkel rendelkezünk, akkor hatékonyabban oldjuk meg a negatív élethelyzeteket, így kisebb az esélyünk a depresszióra.

Egészséges táplálkozás. Ma már tudjuk, hogy az egészséges táplálkozásnak a lelki betegségek megelőzésében is nagy szerepe van. Az alapelvek itt is ugyanazok, mint a szívbetegségek megelőzése esetén: sok hal, zöldség, gyümölcs, fehér hús, kevés vörös hús és szénhidrát-tartalmú étel. A halevésnek (illetve az omega-zsírsav fogyasztásnak) úgy tűnik, nők esetében még nagyobb jelentősége van a depresszió szempontjából. Nagyon fontos, hogy alkoholt csak nagyon mértékletesen, az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak megfelelően fogyasszunk.