Mi a relaxáció?

A relaxáció a pszichológiában egy népszerű gyakorlat a stressz, a testi és a mentális feszültségek oldására. A relaxációs módszerek testi gyakorláson alapuló, lelki működésekre, pszichés egyensúlyra ható gyógyító eljárások. A relaxáció tanulással létrehozott képesség, élettani működéseink tudatos szabályozási készsége, melynek során az egyén gyakorlások útján megtanultesti reakciókat kiváltani és fenntartani. A relaxáció közvetett célja a testi és lelki folyamatok szabályozása, automatizálása. A relaxációs eljárások önsegítő módszerként is népszerűek, széles körben alkalmazzák őket belgyógyászati, pszichiátriai és egyéb területeken az orvosi kezelések mellett, kiegészítő terápiaként, a hatékony gyógyítás érdekében.

A stressz hatására állandóan feszültségben és aktivitásban lévő izmok sok energiát használnak el, amelyet egyébként más területeken is tudnánk használni. A relaxáció lágy, szelíd, ám hatékony módszere segít a stressz keltette feszültség leküzdésében. A tudatos relaxáció arra tanít meg, hogy érzékenyebbek, ellenállóbbak és rugalmasabbak legyünk a folyamatos stressz hatásokra és a környezet változásaira, illetve valóban csak arra reagáljunk, amire szükséges. A relaxált állapot segít megküzdeni a stresszel, ami hosszabb távon negatív hatással lenne egészségünkre.

Miért fontos ez a mindennapokban?

Élettani, belső folyamataink erős stressz hatására módosulhatnak, amely hosszú távon károsíthatja szervezetünket, de rövidtávon is számtalan kellemetlen tünetet (idegesség, izomfájdalom, hasi diszkomfort érzés, alvászavarok), szorongást okozhat. A betegségek kialakulásához is nagymértékben hozzájárul a stressz – azonban ha ezt a stresszt rendszeresen feloldjuk például relaxációval, kiegyensúlyozottabb, teljesebb, boldogabb életet élhetünk. Amikor lazítani vágyunk és ki akarunk kapcsolni a napi tevékenységeink vonzásából, gyakran hallgatunk jó zenét, jövünk össze a barátainkkal vagy nézünk meg egy kellemes filmet. Ezek a tevékenységek elterelik a figyelmet az elmében zajló folyamatoktól, problémáinkon való rágódásról. Azonban ha sikerül elsajátítanunk a befelé figyelés, a belső figyelem technikáját, akkor nem szükséges elterelnünk a figyelmünket a bennünk zajló, zavaró folyamatokról, mert a befelé figyelés hatékonyan fogja ellazítani testünket, feszültségmentessé tenni gondolatainkat.

Miért jöhet létre egyensúly-zavar lelki állapotunkban?

Az állandóan változó környezeti hatások stresszt generálva, folyamatos készenléti állapotot fenntartva görcsös izomtúlfeszülést és szorongásos tüneteket okozhatnak. Az ellazulás képessége mindenkiben egyaránt megvan. A relaxáció ennek tudatos előhívásában, és fenntartásában segít. A legtöbb relaxációs módszer azon az elven alapul, hogy testi és lelki működéseink közt állandó kölcsönhatás van, így a testi folyamatok harmóniájára való törekvés a lelki egyensúlyra is befolyással van.

Melyek a relaxáció feltételei?

- befelé figyelés képessége

- gyakorlati ismétlések

Miben segít a relaxáció?

 • az ellazulásban
 • testi működésünk felborult egyensúlyának helyreállításában
 • és a stressz-tünetek megszüntetésében

Hogyan relaxáljunk?

Egy kényelmes testhelyzetben történő relaxáció lépései a következők:

 1. Válasszunk ki egy csendes és nyugodt helyet, ami biztonságos környezetet jelent számunkra.
 2. Néhány nyújtó gyakorlattal lazítsuk el izmainkat.
 3. Helyezkedjünk el kényelmesen ülő vagy fekvő pozícióban.
 4. Hunyjuk le a szemünket, figyeljünk önmagunkra és belső működésünkre.
 5. Gondolatban lazítsuk el minden testrészünket. Érezzük izmaink felengedését, elnehezedését és testünk átmelegedését.
 6. Kísérjük figyelemmel a levegő áramlását, lélegzetvételeinknél figyeljünk az egyenletes, nyugodt légzésre és hasfalunk emelkedésére-süllyedésére.
  • Belégzésnél az orrunkon át szívjuk be a levegőt legalább 6 másodpercig
  • Tartsuk bent a levegőt körülbelül 2-3 másodpercig
  • Fújjuk ki a levegőt lassan, miközben 8-ig számolunk és képzeljük el, hogy a levegővel együtt az összes nyugtalanság kiáramlik a testünkből
 7. Zavaró gondolatainkat engedjük el és képzeljük el lelki szemeink előtt, amint nyugodtan pihenünk a számunkra kedves természeti környezetben.
 8. Maradjunk ellazult állapotban, ameddig jól esik.
 9. Ha szeretnénk visszatérni passzív állapotunkból, akkor külső zajok fokozatos beengedése által találjuk meg ismét a kapcsolatot a külvilággal.
 10. Ha készen állunk és jól esik, nyissuk ki szemeinket.