Baj-e az, hogy szorongunk?

Az indokoltan jelentkező szorongások és félelmek nagyon fontos jelzések, mert igazi kockázatokra hívják fel a figyelmet, és segítenek megoldani számunkra a nem túl kedvező kimenettel kecsegtető helyzeteket is. Éppen ezért a szorongás akár javíthatja is a gondolkodást, kreativitást, teljesítményt – mindaddig, ameddig a szintje nem túl magas. Szinte mindnyájan izgulunk egy kicsit a számunkra fontos helyzetekben.

A szorongás azonban probléma lehet abban az esetben, ha túlzott méreteket ölt, és meggátol bennünket a cselekvésben (pl. olyan nagy stresszt élünk át, amely teljesen megbénít minket abban, hogy döntéseket hozzunk és cselekedjünk). Gondot jelent akkor is, ha nincs igazi veszély, és a szorongás irreális (ilyen például az oltásoktól, fogorvostól való félelem), vagy ha teljesen rátelepedik a hétköznapjainkra, és elvonja a figyelmünket más, fontosabb dolgokról (pl. ha pihenés, kikapcsolódás közben is csak a munkahelyi problémáink járnak a fejünkben, meggátolva azt, hogy kipihenjük magunkat). És végül, de nem utolsósorban léteznek olyan pszichés zavarok, amelyeknek központi tünete a szorongás, ezeket szorongásos zavaroknak hívjuk (pl a szorongásos rohamok formájában jelentkező pánikbetegség, az egyes dolgoktól és helyzetektől való nagyon erős, irreális félelemmel jellemezhető fóbiákés így tovább). De szorongással jár sok más lelki zavar, sőt számos testi betegség is.

Hogyan kezeljük a szorongást?

A szorongást az alábbi módszerek segítségével kezelhetjük:

1.)    Egyszerű, hétköznapi szorongás- és stresszcsökkentőmódszerek

2.)     Tanulást igénylő, pszichológiai tanácsadás vagy stressz- és szorongáskezelő tréning segítségével elsajátítható módszerek

3.)    Pszichoterápia

4.)    Gyógyszeres kezelés

A fentiek közül az első csoportba sorolt hétköznapi módszerek azonnal rendelkezésünkre állnak, mert nem nagyon kell tanulni őket, mindössze elhatározás kell ahhoz, hogy ezeket használni kezdjük (ezekre a továbbiakban még visszatérünk). Vannak módszerek, amelyek szintén egyszerűek ugyan, de ezeket meg kell tanulni, egyéni tanácsadásban, ill. csoportos vagy internet alapú tréning segítségével. A módszerek harmadik csoportját a pszichoterápiák jelentik. Ezek a „beszélgetős terápiának” is nevezett módszerek szintén a tanuláson alapulnak, de bonyolultabbak, és több energiát igényelnek, mind a segített, mind a segítő részéről. És végül bizonyos szorongásos állapotok kezelésében sok esetben a gyógyszer szedése is indokolt lehet.

Pszichológiai tanácsadás vagy tréning

Ezek során olyan módszereket lehet elsajátítani, amelyek tanulást és begyakorlást igényelnek. Ilyenek a különböző, ellazulást segítő (relaxációs) módszerek, a rugalmas gondolkodás, a konfliktuskezelés készségei, illetve azok a módszerek, amelyek a szorongásos helyzetekkel való megbirkózást segítik. Ezeket háromféle módon lehet elsajátítani: egyéni tanácsadás során, szorongás- illetve stresszkezelő tréning útján, vagy internet-alapú önsegítő program segítségével. Ez utóbbinál mindig nagyon fontos, hogy tudatosan válasszunk, és olyan programot kezdjünk el használni, amelyet tapasztalt szakemberek állítottak össze. Az egyéni, csoportos és internet-alapú tréningeket kombinálni is lehet, ez esetben még könnyebb elsajátítani őket. Az elsajátításhoz általában néhány alkalomra van szükség.

Pszichoterápiás módszerek

A pszichoterápia során a szakemberrel együtt sokkal mélyebben elemezzük saját egyéni reakcióinkat a szorongást keltő helyzetre. Ennek segítségével rá tudunk jönni, „milyen rugóra járnak” szorongásos gondolataink és reakcióink, és ezért hatékonyabban is tudunk megbirkózni velük. Tartósan fennálló szorongások vagy szorongásos zavarok esetén van rájuk szükség, illetve olyan esetekben, amikor az egyéb módszerek esetleg nem használnak.

Gyógyszeres kezelés

A szorongás gyógyszeres kezeléséről az orvosnak kell dönteni. Két lényeges dolgot mindenképpen meg kell említenünk. A gyógyszerek ugyan hasznos segítséget jelentenek a szorongások csökkentésében, de nem tanítanak meg arra, hogyan birkózzunk meg a szorongásos helyzetekkel. Erre a többi módszer sokkal alkalmasabb. Ugyanakkor vannak olyan helyzetek is, amikor a gyógyszerre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy segítségével magunk meg tudjunk birkózni a szorongást okozó helyzettel, vagy a többi módszert megfelelően ki tudjuk használni.

Egyszerű hétköznapi módszerek a szorongás csökkentésére

És végül lássuk, hogyan tudjuk csökkenteni a szorongásunkat saját magunk, egyszerűen, hétköznapi módszerekkel!

  • Rendszeres testmozgás: ez a leghatékonyabb és legtermészetesebb szorongáscsökkentő módszer. A szorongás ugyanis automatikusan testmozgásra készíti fel a szervezetet (hiszen az ősidőkben a veszélyhelyzeteket általában meneküléssel vagy harccal kellett megoldani), ezért a fizikai aktivitás nagyon jól le is vezeti azt. Ha a szorongásos állapotot nem követi testmozgás, az ahhoz hasonlít, mintha a teljes gőzzel nyomnánk a gázpedált az autóban, de nem indulnánk el. A rendszeres testmozgás tehát nemcsak egészségesen tartja a testünket, de csökkenti a szorongást, a stresszt, stabilizálja a bioritmusunkat és alvásunkat, és segít megelőzni a depressziót is. Sőt, egyes vizsgálatok szerint az idősödést is lassítja. A mozgás tehát tényleg csodaszer!
  • A problémák mással való megosztása: ha a bennünk lévő feszültségekről beszélünk másokkal, a szorongásszint mérhetően csökken a szervezetünkben, még akkor is, ha a helyzeten, ami azt kiváltotta, nem lehet segíteni. Nem feltétlenül kell megoldást találni! Sokan idegenkednek ettől, pedig nagyon nagy segítséget jelent, mivel az ember társas lény, és ezért érzelem-szabályozásában a körülötte lévő társaknak nagyon nagy szerepe van.
  • Segítségkérés: még jobb, ha a panaszkodás mellett segítséget is tudunk kérni! Ne feledjük, az emberek általában szívesen segítenek, ha nem kérünk tőlük túl sokat. Érdemes tehát végig gondolni, hogy konkrétan mit kérhetünk a körülöttünk lévő emberektől ahhoz, hogy a szorongást okozó, vagy az azzal járó problémákat meg tudjuk oldani.
  • Rendszeresség: próbáljunk rendszert vinni az életünkbe! Ha a bioritmusunk egyensúlyban van, nemcsak az alvásunk lesz jobb, hanem a stresszel is könnyebben megbirkózunk.
  • Szabadidő, feltöltődés: minden embernek szüksége van feltöltődésre, kikapcsolódásra, pihenésre, különösen akkor, ha stresszes helyzetben van. Minden hobbi, kikapcsolódás rendkívül sokat ér, amikor épp stresszhelyzetben vagyunk vagy szorongunk, még akkor is, ha eleinte nincs hozzá kedvünk! Nagyon fontos, hogy még a legzsúfoltabb hétköznapban is, minden nap legyen legalább fél óra (de jó, ha több), minden hétvégén pedig legalább egy fél nap (de jobb, ha egy egész), amikor valami kifejezetten örömszerző, saját magunknak kikapcsolódást jelentő tevékenységet végzünk.

Mit ne tegyünk a szorongás csökkentésére?

  • Kerüljük az alkoholt, cigarettát, és drogokat! Ezek rövid távon csökkenthetik a szorongást, hosszú távon viszont növelik, és számos egyéb problémához vezetnek.
  • Ne zárkózzunk be! Ahogy fent is részleteztük, inkább osszuk meg aggodalmainkat másokkal!
  • Nagyon vigyázzunk, hogy ne másokon vezessük le a feszültséget. Ha ingerültek vagyunk, inkább menjünk el valamilyen testmozgást végezni!