Tényleg növekszik manapság a demenciában szenvedő betegek száma?

Az orvostudomány és az ellátó hálózat fejlődésének köszönhetően – bár a fejlett ipari társadalmakban tapasztalhatónál lassabban, de – Magyarországon is emelkedik a lakosság életkora. Az idős kori demenciák száma ennek is köszönhetően jelentősen nő: 2-3 emberöltővel ezelőtt kevesebben érték meg azt az életkort, amikor a hanyatlás igazából bekövetkezik. Ezek a szellemi hanyatlások különböző okok miatt következnek be.

Mikor gondoljunk demenciára? Milyen tünetek jelzik, hogy gond van?

Természetesen egy előrehaladott szellemi hanyatlás esetén nem nehéz a felismerés. A korai észlelés – mint annyi más betegség esetén is – nagyobb mozgásteret enged. De a többire is igaz, hogy a kezelés korai megkezdésével lassítható a folyamat előre haladása. A legkorábbi tünet általában a feledékenység, amit kezdetben az illető személy is megél. A feledékenység különböző súlyossággal mutatkozik: a „hová is tettem”, „miért is jöttem a konyhába” enyhébb formáitól az egészen súlyos állapotokig, amikor ismerős helyen is eltéved, ismerősöket sem ismer fel a személy.

Demenciában szenvedő betegek néha mintha kifordulnának magukból, megváltozik a személyiségük. Milyen veszélyeket rejt ez a folyamat?

A demencia első tünete sokszor a memóriazavar. Súlyossága széles spektrumot fog át: az enyhe szórakozottságtól a munkamemória súlyos károsodásáig terjed. Bizonyos demencia formákban a személyiség megváltozása – korábban is jellemző vonások eltúlzottsága, vagy új magatartásformák megjelenése – megelőzi a gondolkodás-emlékezés zavarát. De akár új vonások is jelentkezhetnek: kritikátlanság, az íratlan társadalmi szabályok sértése például.  A személyiségváltozás hátterében sokszor a tesztek által is kimutatható módon a frontális lebeny károsodásának jelei, a fékek fellazulása, az értékítélet, mérlegelés, döntéshozatal képességének károsodása áll.

Az ítéletalkotás, mérlegelés, döntéshozatal működéseinek károsodása miatt a kezdődő demencia idején is már kiszolgáltatottabbak az érintettek a kihasználás szándékával közelítőknek: lakásmaffia, termékbemutatók stb.